Yirmi Yaş Dişleri

Çene Kemiğine Vidalı Diş Uygulaması (Implantoloji)
24 Ocak 2020

Yirmi Yaş Dişleri

Tanım

Yirmi yaş dişleri alt ve üst çenede, diş diziliminin en sonunda yer alan üçüncü ve son azı dişleridir. Aynı zamanda ağızda çıkan son dişlerdir. Genellikle onlu yaşların sonunda ya da yirmili yaşların başında çıkarlar.

Belirti ve Semptomlar

Kısmi olarak çıkan ya da yamuk çıkan yirmi yaş dişleri mevcut dişleri çarpıtabilir; bu da ağrı ve hastalığa neden olabilir. 20 yaş öncesi çekilen dişlerin kökleri daha az gelişmiş olduğundan ve daha az komplikasyon yarattığından, Amerikan Diş Hekimleri Birliği 16-19 yaş arası gençlerin yirmi yaş dişlerinin çekilip çekilmemesine karar vermek için muayene edilmesini tavsiye eder.

Nedenleri

Yirmi yaş dişleri en son çıkan kalıcı dişler olduğundan, genellikle ağızda bu dişlerin sığacağı kadar geniş bir boşluk olmayabilir. Bu da yirmi yaş dişlerinin gömülü kalmasına neden olabilir. Dişler gömülü kalırsa, üçüncü azı dişinin etrafında şişme ve hassasiyet olabilir.

Teşhis

Diş çekimi nispeten rutin bir işlemdir. Diş hekiminiz ya da diş konusunda uzman bir çene ve yüz cerrahı şayet dişler çıkmışsa lokal anestezi; dişler gömülü ise damardan yatıştırıcı uygulaması ya da genel anestezi önerir. Diş hekimi ya da cerrah yirmi yaş dişleri çekilecek hastaya en uygun anestezi seçeneğini önerecektir.

Tedavi

Şayet yirmi yaş dişleri çıkmışsa, diş (ya da dişler) çekilir. Diş çekimi sonrasında, diş hekiminiz muhtemel kanamaları azaltmak için muayenehaneden çıktıktan sonraki 30-45 dakika boyunca yaralı bölgenin üzerine yerleştireceği bir gazlı bezi hafifçe ısırmanızı isteyebilir.

Şayet yirmi yaş dişleri kemiğe gömülü ise, diş hekiminiz, ağız ve çene cerrahınız çıkarılacak kemik miktarını en düşük düzeye indirmek için diş etlerine bir kesik atar ve diş ya da dişleri kısım kısım çıkarır. İşlem sonrasında şişme ve ağrı görülebilir, ancak bu normaldir ve birkaç gün içinde geçer. Bu süre uzar, ağrı, şişme artar ve kanama görülürse diş hekiminizi ya da ağız ve çene cerrahınızı aramalısınız.

Yirmi yaş dişlerinin ağızda yeterli yer olmaması ya da gömülü olması nedeniyle çekilmesi ağız sağlığınızı etkilemez.

Ameliyat sonrasında, suratta ve boyunda şişme ya da hassasiyet ve hatta morarma görülmesi yaygın bir durumdur. Diş hekimi ya da ağız cerrahı tarafından önerilecek buz torbaları ve ağrı kesici ilaçlar ağrıyı dindirmeye yardımcı olur. Herhangi bir sorunuz ya da endişeniz varsa diş hekiminizi aramalısınız.

Komplikasyonlar

İyileşmeyen Diş Çekim Yeri
Diş çekildikten sonra oluşan boşlukta bir kan pıhtısı oluşur ve bu pıhtı bir kapatıcı görevi görerek çekim yapılan bölgenin iyileşmesine yardımcı olur. Diş çekiminden sonraki beş gün içinde bu kan pıhtısı atar ya da bozulursa, dişin kemiği ve sinirleri ortaya çıkar. Bu da yara yerinin iyileşmemesine neden olur. Bu durum yirmi yaş dişi çekilen insanların yalnızca %2-%5’inde görülür.

İyileşmeyen diş çekim yeri oldukça ağrı yapar. Ağrıyı gidermek için diş hekiminiz öncelikle yara yerini durulayacak, varsa kalan artıkları temizleyecek ve bölgeyi korumak ve ağrıyı dindirmek için bir ilaçla pansuman yapacaktır. Enfeksiyon oluşmasını önlemek için antibiyotik; ağrıyı dindirmek için de ağrı kesici önerecektir. Özenli bakım ve dinlenme ile yara yeri 7 ila 10 gün içinde iyileşir.